Kivele

Ahhoz, hogy az állampolgárok élhessenek a közérdekű információk megszerzésére vonatkozó jogaikkal, a közérdekű információk rendszeres és előre kiszámítható közlésére van szükség. Ha lehetővé válik az, hogy az állampolgárok tájékozódjanak az állam és ezen belül a közhivatalok működéséről, ezek költségeiről és tevékenységéről, akkor reménykedhetünk abban, hogy egy lépést tettünk a kormányzat átláthatósága felé és egy szükséges (de nem elégséges) feltétel teljesítésével közelebb jutottunk ahhoz, hogy javuljon a kormányzat hatékonysága.

Ezekből a célokból indítottuk útjára 2009-ben a KIVELE kutatási programot, amelynek keretében a magyar állami intézmények és önkormányzatok nyitottságát vizsgáljuk empirikus eszközökkel.

A KIVELE kutatási program megvalósítása nem került 150 millió forintba, mint egyes állami megrendelésű informatikai projektek, de még 1,5 millió forintba sem. 2009-ben és 2010-ben létrejöttét magántámogatásból származó források (150-200 ezer forint) és a résztvevők egy részének önkéntes munkája tette lehetővé.

Mindezzel együtt szeretettel várjuk azokat, akik egyetértenek e program céljaival és úgy gondolják, hogy anyagilag is támogatni tudják e program folytatását, illetve lehetővé kívánják tenni, hogy hasonló célú programokat indíthassunk. Kérjük írjanak a tthstvnjns@gmail.com címre

__________

KIVELE_2010

A KIVELE_2010 kutatási program megvalósítását 2010 februárban kezdtük el. Az adatfelvételre 2010 májusban került sor.

Mivel a kormányzat által finanszírozott kutatási dokumentumok között a sajátunkéhoz hasonló kutatásra sem tavaly, sem idén nem leltünk, ezért eredményeinket 5 forint (azaz öt forint) díj ellenében 2010-ben is felajánljuk a magyar államnak.

Kutatási dokumentumok

A 2005. évi XC. törvény az elektronikus információ-szabadságról: pdf

Összefoglaló: pdf

A tanulmány (pdf): Jogkövető magatartás a magyar állami intézményekben: minisztériumok és háttérintézmények honlapjainak statisztikai elemzése és az állami intézmények sorrendje az ETI szerint - 2010

A kutatás során alkalmazott kódotasítás: pdf

A kutatás egyesített adatbázisa (2009-2010): por, xls

Az ETI adatait a vizsgált intézményenként tartalmazó adatbázis: por, xls

A magyar állami intézmények sorrendje az ETI szerint: xls

A kutatás során alkalmazott számítások SPSS parancs file-ja: sps

A kutatást támogatták: magyar vállalkozások

Résztvevő: Kis Judit

Kutatásvezető: Tóth István János


KIVELE_2009

A KIVELE_2009 kutatási programot a fentiek miatt valósítottuk meg 2008 december - 2009 május között. A kutatás során 156 magyar állami intézmény honlapját elemeztük több mint 130 szempont szerint.

Ez a kutatás nem került 150 millió forintba mint egyes állami megrendelésű kutatási projektek, de még 1,5 millió forintba sem. Létrejöttét magántámogatásból származó minimális költségvetés (200 ezer forint) és a résztvevők egy részének önkéntes munkája tette lehetővé.

A kutatás során két számukra is meglepő eredmény adódott:

1) A magyar állami intézmények jelentős része nem jogkövető - nem tartja be az elektronikus információszabadságról szóló törvény (2005. évi XC törvény az elektronikus információszabadságról) rendelkezéseit és több ott felsorolt információt nem tesz elérhetővé honlapján.

2) Nem találtuk sehol a nyomát egy olyan listának, amely az összes állami intézményt, háttérintézményt és felügylelt szervet, állami tulajdonú cég nevét és elérhetőségét tartalmazná. Ha van ilyen lista, akkor ez a magyar állampolgárok számára nem elérhető a neten, ha nincs, akkor az még furcsább. Hogyan lehet gondolkodni a hatékony államról, az közszolgáltatások hatékonyságának javításáról, ha azt sem tudjuk, hogy hány állami intézmény gazdálkodik a központi költségvetés pénzéből, illetve az állami intézményeknek tulajdonában hány cég működik jelenleg?

Mintha a magyar állam egy olyan dinoszauruszhoz hasonlítana, amely nem tudja hány végtagja van.

Emiatt az általunk felmért intézmények listáját több forrásból igyekeztünk összeállítani, de természetesen lehetséges, hogy egy-két intézményt kihagytunk. Ezért előre is elnézést kérünk.

Mivel sem az államreform bizottság interneten elérhető dokumentumai sem más kormányzati kutatási dokumentumok között a sajátunkéhoz hasonló kutatásra nem leltünk, ezért eredményeinket 5 forint (azaz öt forint) díj ellenében felajánljuk a magyar államnak.

A kutatás évenkénti megismétlését tervezzük, amennyiben sikerül további támogatókat megnyerni ehhez a munkához.

A kutatás eredményeit 2009. május 20. szerdán mutattuk be az Eckermann Kávéházban (Budapest, 1092. Bp. Ráday u. 58.).

Meghívó: pdf

A sajtótájékoztató anyaga: doc, pdf

Kutatási dokumentumok

A 2005. évi XC. törvény az elektronikus információ-szabadságról: pdf

A tanulmány (pdf): Jogkövető magatartás a magyar állami intézményekben: minisztériumok és háttérintézmények honlapjainak statisztikai elemzése - 2009

Az állami intézmények rangsora az Elektronikus információ-szabadság Törvény-tisztelet Indexe (ETI) szerint: pdf

A kutatás során alkalmazott kódotasítás: pdf

A kutatás adatbázisa: sav, xls

A kutatás során alkalmazott számítások parancs file-ja: sps

A kutatás támogatója: Dr. Juhász Imre

Résztvevők: Cserpes Tünde, Márkus Marcell, Vereckei András, Vígvári Dorottya

Kutatásvezető: Tóth István JánosAz oldalt ingyen fejleszti és karbantartja:
Future Office Network